Passief Sta-apparaat

Gepubliceerd op 16 januari 2024 om 06:38

MIJN PAARD STAAT OP RUST
Maar wat houd dat nou eigenlijk in? En hoe werkt het?

Het passief sta apparaat is één van de systemen van het paard. Een systeem wat van het voorbeen naar het achterbeen loopt. Een systeem waardoor het paard staand kan rusten en zich kan opladen. Ook een systeem van waaruit het paard direct kan vluchten als er gevaar dreigt.

Bij dit systeem zijn de gewrichten in het voor -en achterbeen (m.u.v. Het heupgewricht) in een bepaalde hoek gefixeerd. Het spierweefsel moet dan blijven samentrekken om dat gewricht in die bepaalde hoek te laten staan en dat kost veel energie zou je zeggen. Knijp je hand maar continue iets samen, dat vraagt op een gegeven moment best veel van je spieren. Paarden bezitten gelukkig een goed pezen en banden systeem waardoor (kortom) de gewrichten in de juiste hoek kunnen worden gehouden, zonder dat dit teveel energie kost. Het passief sta apparaat is dus eigenlijk een super nauwkeurig systeem en werkt ook alleen maar als alle onderdelen op de juiste manier werken.

Dus wanneer een kogelgewricht verder doorzakt, is 1. Het gewricht niet in de juiste hoek en 2. Komen de banden in de problemen, zij (de strekkers oftewel extensors) worden dan overbelast, want er komt veel meer rek op te staan.

Maar ook wanneer bijvoorbeeld het paard met al zijn gewicht op de voorhand “valt” als het ware. Dan moeten spieren en banden dit gaan opvangen waardoor ze al veel meer energie gebruiken dan wat de bedoeling is.

Op foto 2 en 3 heb ik voorbeelden voor jullie uitgeschreven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.