Part 3

Gepubliceerd op 12 december 2023 om 06:00

Guusje's Story Part 3

HAAR GEDRAG VERANDERDE.

Hoe langer ze bij me was hoe onvoorspelbaarder ze werd.

De eerste keer dat zij bij mij uit de pan klapte, terwijl ik rustig met haar aan een halster en halstertouw rond liep, linkte ik dat aan de harde wind die er stond.

Wel gelijk besloten dat ik lessen moest gaan volgen, want eerlijk voor zo'n dun smal paardje kon ze aardig intimiderend zijn. Ik kreeg les in loswerken, omdat grondwerk nog een stap te ver voor haar was. Ook op het loswerken reageerde ze mega heftig. Palen sneuvelden regelmatig door haar rodeo's de longeerbak door. Nu kan je dus wel concluderen dat ook het loswerken teveel was gevraagd.

Na een half jaar verhuisden Guusje en ik naar een andere stal een traditionele. Waarom ik hiervoor koos, ik had een gevoel dat ik hier moest zijn. Uiteindelijk een goede keus, want na een klein jaar werd het mijn stal.

 

Nog bij de vorige eigenaar verbeterde Guusje haar gedrag niet, het verslechterde zelfs. Tijdens het naar de paddock of weiland lopen met andere mensen (ik stond op dat moment volpension) werd ze gevaarlijk. Guusje kwam met een rotgang omhoog en soms liet ze zich gewoon naast hun neervallen.

Ik begreep er niks van, op dat moment deed ze het nog niet bij mij. Ik had alleen heftige discussies met haar als ik ging trainen. Natuurlijk is beide niet gezond en ben ik gestart met een opleiding bij Equine studies en heb ik tientallen cursussen gevolgd.

Guusje haar gedrag werd na een jaar ook erger naar mij. Ook bij mij kwam zij overeind, terwijl ze overeind kwam draaide ze op haar achterbenen om en moest ik uitkijken dat ik niet getrapt werd. Ik koos op die momenten voor mijn eigen veiligheid en zorgde met al mijn gewicht dat haar hoofd mijn kant op bleef. Het zal mij om deze reden dan ook niet verbazen als er schade bij haar eerste halswervels te vinden is tijdens de dissectie.

Toen ik de stal had overgenomen, de kans kreeg om de paarden 24/7 buiten te zetten op een Paddock Paradise waar ze wat te doen hadden en eigen keuzes konden maken, werd Guusje steeds een stukje rustiger.

Ook hier besef ik weer hoe belangrijk een goede en veilige huisvesting is, waar ze kunnen bewegen, met voldoende voer en genoeg verrijking.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.